Arne Svingen
Arne Svingen

- Biografi

- Utgivelser 

- Priser 

Referat

Analyse

Undervisningsopplegg

Laget av

Lenker

"...Litt morgentrim, peste Hubert. Du er i dårlig form, ertet hun..."

 

Biografi

Arne Svingen er født i 1967. Forfatter og journalist. Debuterte i 1999 med romanen "Handlingens mann". Videre gav han ut sin første barnebok om Hubert: "Flekken". Han har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Han har skrevet en rekke Hubert bøker, som også er oversatt til tysk, svensk og italiensk.

 

I 2003 startet han en ny barneboksserie, Bendik og monsteret.
Arne har også skrevet populære bøker for eldre barn. Både ”Tause skrik” og ”De tøffeste gutta” har kommet i en rekke opplag og fått priser der ungene selv har stemt fram vinneren.

”Sommeren vi kledde oss nakne” er Arnes tredje roman. Tidligere har han utgitt musikkbransjeromanen ”Karisma” og den flerkulturelle kollektivromanen ”Frosten kom tidlig”.

Forfatteren har også skrevet voksenromanen ”Stereo”, en reiseskildring fra Iran og flere hørespill for NRK.

Arne Svingen har i flere år jobbet med å bedre lesingen blant barn og unge, med særlig fokus på gutters lesing. Han er en av de forfatterne som har besøkt bibliotek og skoler mest de siste årene.

Forfatteren viser stort engasjement for barns leseglede. Ikke bare skriver han barnebøker for å inspirere barn, men han har også vist sitt engasjement gjennom å samarbeide med andre forfattere som har som mål å stimulere barn til lesing og skriving. Eksempelvis ga Brit Vareberg ut boken ”Les i skolen – Arne Svingen” i 2004. Boka har sin målgruppe i alderen 10-12, og inneholder et oppgavehefte med spørsmål om noen av Svingens barnebøker.

I boka svarer Svingen på hvorfor han ble forfatter og hva han selv ønsker å oppnå med bøkene sine.  Han har også vist sitt ansikt ved flere arrangementer. Blant annet kan vi nevne Aksjon txt i 2003, som ble arrangert av foreningen !les, som er en forening som ønsker å stimulere til lese- og skrivelyst hos barn og ungdom. Han har også bidratt på aksjon txt senere. Han har også engasjert seg i forhold til regjeringens tiltaksplan ”Gi rom til lesing”. Blant annet via nettsiden med samme navn, som altså har som målsetning å støtte opp regjeringens tiltaksplan som ønsker å stimulere til lesing. (Nettstedet drives av Utdanningsdirektoratet).

Det er altså ikke for ingenting at Gyldendal Norsk Forlag beskriver bøkene hans som stimulerende for leselyst og kunnskap. Som kommentar til Kristin Clemets bekymring over gutters manglende leselyst, tror han forklaringen ligger i at de ikke blir presentert for bøker som appellerer til dem, noe han uttalte i Aftenposten i fjor. Så kanskje forfatterens gjentatte bruk av gutter som hovedperson i bøkene sine, er et forsøk på å nå ut til guttene i større grad?

Til toppen.

 

 

Utgivelser

Flekken (1999) (Barnebok)


Det fantastiske fallet (2000) (Barnebok)
Musetrøbbel (2000) (Barnebok)


Dødsmyra (2001) (Barnebok)
Hubert i vikarkaos (2001) (Barnebok)
Huberts verste klassetur (2001) (Barnebok)
Tause skrik (2001) (Barnebok)


Hubert blir ikke forelsket (2002) (Barnebok)
Hubert i frisørkrøll (2002) (Barnebok)
Karisma (2002) (Ungdomsroman)
Ayatollah highway (2002) (Reiseskildring)


Bendik og monsteret under sengen (2003) (Barnebok)
De tøffeste gutta (2003) (Barnebok)
Hubert i musetrøbbel (2003) (Barnebok)
Hubert i sydensurr (2003) (Barnebok)


Bendik og monsteret tar igjen (2004) (Barnebok)
Frosten kom tidlig (2004) (Ungdomsroman)
Kvelersmykket (2004) (Barnebok)


Hubert som nissetufs (2005) (Barnebok)
Sommeren vi kledde oss nakne (2005) (Ungdomsroman; i samarbeid med Helene Uri
)

Til toppen.

 

Priser

- Årets barnebok 2004, Stavanger, for "De tøffeste gutta"

- Årets barnebok 2003, Stavanger, for "Hubert blir ikke forelsket"

- Barnas bokpris 2002, for "Tause skrik"

- Troll i Ord-prisen 2000, for "Musetrøbbel"

Til toppen.